Waarom goede personeelshuisvesting?

Als bedrijf maak je soms gebruik van flexibele arbeidskrachten, zoals arbeidsmigranten. Voor deze mensen moet je natuurlijk wel zorgen voor goede personeelshuisvesting. Huisvesting arbeidsmigranten is een belangrijk thema, zeker in coronatijd. Iedereen heeft wel eens gehoord van de zogenaamde Polen hotels, waarin de arbeidsmigranten op elkaar gepropt wonen. Omdat het onrustig woont kunnen er soms onderlinge spanningen ontstaan en dat kan soms overlast geven voor de buurt waarin het huis staat. En met corona geeft een volgepropt huis ook meer risico op besmettingen, met alle gevolgen van dien.

Er zijn bedrijven die compleet ingerichte huizen verhuren waarin jouw medewerkers ruim en veilig kunnen wonen. De verhurende bedrijven zijn volledig verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Als onderneming betaal jij één vast tarief aan het verhuurbedrijf. De verhuur is flexibel: het is al mogelijk om voor 1 week te huren. Jij als bedrijf hebt er geen omkijken meer naar en jouw medewerkers kunnen zo veilig wonen. Een win-win situatie!

Woningbeheer

Het verhuurbedrijf is verantwoordelijk voor het beheer. Om dat te doen zijn er verschillende zaken belangrijk:

  • In elke woning hangen huisregels, opgesteld in meerdere talen. Zo weten de arbeidsmigranten precies waar ze aan toe zijn.
  • De woningen worden zeer regelmatig geïnspecteerd. Dit gebeurt elke week of elke twee weken.
  • Het verhuurbedrijf heeft een eigen schoonmaakdienst die ervoor zorgt dat het pand schoon en fris blijft.
  • Er is een nachtregistratie, om te voorkomen dat er rotzooi getrapt kan worden.
  • Alle klachten worden geregistreerd en zo snel mogelijk verholpen.
  • Het verhuurbedrijf is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar voor calamiteiten.

Tips voor huisvesting arbeidsmigranten

Je kunt natuurlijk niet zomaar ergens arbeidsmigranten huisvesten. Hieronder geven we je 3 belangrijke tips voor goede personeelshuisvesting:

  • Bepaal de locatie van de huisvesting. Let vooral op vergunningen en bestemmingsplannen. Check ook vooral de procedures die erbij komen kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je je huisvesting wilt neerzetten.
  • Check ook de regels van de betreffende gemeente. Als de locatie bijvoorbeeld een agrarische bestemming heeft, mag je er niemand huisvesten. Let ook op zaken als brandveiligheid van het pand.
  • Creëer draagvlak in de omgeving. Als de buren moeilijk doen, wordt het ook moeilijker om de huisvesting voor elkaar te krijgen. Bovendien is het wel zo prettig wonen, als je goed met de buren op kunt schieten.

red and white brick building with green plants on the side