Een geurbrander voor een aangename geur in huis

Met een geurbrander kun je je woning een aangename geur geven. Nare luchtjes, zoals sigarettenrook en geuren die veroorzaakt worden door (natgeregende) huisdieren, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook wanneer je geen last hebt van vervelende luchtjes is je woning, kun je de sfeer in huis verbeteren. Door een subtiele geur die bij je stemming past of een geur met een bepaalde werking te kiezen, kun je van jouw huis echt een thuis maken. Hoe werkt een geurbrander? Welke verschillende soorten geurbranders zijn en waarom zou je voor een brander kiezen in plaats van voor een luchtverfrisser?

Geurbranders met reservoir en waxinelichtje
Geurbranders zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Ze werken in combinatie met geurolie of met waxtabletten of -bars. Aan de bovenzijde van de meeste geurbranders bevindt zich een ruimte waar je de olie of wax op plaatst. Onder dit reservoir plaats je een waxinelichtje, dat de olie of wax verhit. Hierdoor komt er een aromatische geur vrij. Wanneer je een olie gebruikt, dan dien je het reservoir te vullen met water en hier enkele druppels geurolie aan toe te voegen. Wanneer je enkel olie zou gebruiken zou de geur veel te sterk zijn en daarbij is de kans groot dat de olie verbrandt, wat een zeer onaangename geur in huis tot gevolg heeft. Bij het gebruik van wax hoef je geen water toe te voegen. Wanneer de geursterkte naar wens is, doof je het waxinelichtje.

Diffusers en geurbranders met lont
Er bestaan ook geurbranders in de vorm van een flesje. In de fles zit een lont en aan de bovenzijde van de fles bevinden zich doorgaans een vuursteentje en een sierdop. Bij deze variant verwijder je de sierdop en vul je de fles met de daarvoor bedoelde aromatische vloeistof. Vervolgens steek je via het vuursteentje het lont aan. Wacht enkele minuten totdat het aroma door de woning wordt verspreid. Wanneer de geur een aangename sterkte heeft bereikt, blaas je het lont uit en plaats je de dop terug op de fles. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een diffuser, ofwel een elektrische geurbrander. Zoals de benaming al aangeeft, wordt het verwarmingselement in deze branders elektrisch verwarmd, waardoor de geur van de olie wordt verspreid. Bij diffusers is dus geen theelicht nodig. Ideaal wanneer er bijvoorbeeld kleine kinderen in huis aanwezig zijn.

De voordelen van een geurbrander ten opzichte van luchtverfrissers
Het gebruik van een geurbrander in combinatie met etherische oliën heeft meerdere voordelen. Waar luchtverfrissers vaak toch een ietwat chemische geur afgeven, is dit bij 100% etherische oliën niet het geval. Etherische oliën zijn natuurlijk, zonder chemische toevoegingen. Ook maskeren luchtverfrissers vaak nare luchtjes, maar het gebruik van geuroliën neutraliseert de lucht in de ruimte. Er zijn talloze verschillende geuren mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan warme, huiselijke geuren als vanille, jasmijn of kaneel. Wil je juist een verfrissende geur in huis? Dan zijn geuren als citroen, lavendel en eucalyptus uitermate geschikt. Geurbranders met etherische oliën zijn daarnaast ook nog eens uitermate geschikt voor aromatherapie.

Bron: superrenovatie.nl