Bakliet schakelaar

In 1919 werd er een andere bakeliet schakelaar gepatenteerd in Engeland, wat een revolutie veroorzaakte in de betrouwbaarheid van de standaardlichtschakelaar en eenmaal gekoppeld aan Baekelands-materiaal, werd de bakeliet schakelaar zoals we die kennen geboren. Met elk nieuw decennium veranderde de mode en stijl voor schakelaars en stopcontacten en door de 1960 was de productie van de traditionele bakelieten schakelaar in het Verenigd Koninkrijk stopgezet.

Het originele bakelietmateriaal werd gepatenteerd door de in België geboren Leo Hendrik Baekeland in New York in 1907. Dit was het eerste echt synthetische thermohardende plastic wat betekende dat het niet kon worden gesmolten of veranderd door verhitting nadat het was gevormd. Eenmaal uitgehard, werd dit plastic niet aangetast door hitte, oplosmiddelen of zuur. Tevens  was het elektrisch bestendig en breukvast. Het zou ook niet barsten of verkleuren bij blootstelling aan zonlicht.

Bakeliet werd gepromoot als “het materiaal met duizend verschillende toepassingen”. De eerste vorm werd gegoten en werd snel door verschillende fabrikanten overgenomen voor de productie van verschillende producten, waaronder telefoons, bakeliet stopcontact, elektrische isolatoren, auto-onderdelen en vele andere industriële en elektrische items die tot dan toe de duurdere schellak hadden gebruikt. De standaardlichtschakelaar was tot nu toe tamelijk onbetrouwbaar en de contacten waren gevoelig voor storingen vanwege de aard van het schakelmechanisme.

Het gebruik van stopcontacten van bakeliet

Tegenwoordig zien we het gebruik van stopcontacten van bakeliet nog veelvuldig terug in verschillende woningen in ons land. Bakeliet is een sterk materiaal en er is heel veel mogelijk met dit materiaal. Wel is het belang dat indien u het stopcontact zelf gaat monteren u weet waar u aan begint. Wanneer u geen kennis van zaken heeft kan zelfmontage namelijk gevaar voor u en uw omgeving opleveren. Hier zit u natuurlijk niet op te wachten en in sommige gevallen is het dan ook beter om dit aan de specialist over te laten.

Door heel Nederland vindt u verschillende specialisten die u hier bij kunnen helpen. Neem gewoonweg contact op met deze bedrijven en wij kunnen u verzekeren dat zij u verder kunnen helpen. In ieder geval willen wij u alvast veel succes wensen.