Dagje weg: wat te doen bij wegwerkzaamheden?

Het zou je maar overkomen. Al enkele weken staat er een leuk dagje weg gepland met je gezin, je vrienden en/of met je familie. Iedereen heeft er zin en heeft de nacht ervoor bijna niet kunnen slapen. Je stapt met zijn allen de auto in, zet de radio aan en hoort dat er wegwerkzaamheden zijn op de weg waar jij langs moet. Tijdens wegwerkzaamheden is de verkeerssituatie natuurlijk heel anders dan normaal. Mocht je nou zelfs bij een autohuur bedrijf een busje hebben gehuurd speciaal voor dit dagje weg, dan leidt dit natuurlijk tot super veel irritatie. Je wil zo min mogelijk vertraging oplopen om vooralsnog een leuk dagje weg te hebben. Daarom volgt hieronder meer informatie over wat u kunt doen tijdens wegwerkzaamheden.

Op welk moment kan ik werkzaamheden verwachten?


Over het algemeen worden geplande wegwerkzaamheden in de nacht uitgevoerd. Dit is een bewuste keuze om zo de verkeersdeelnemers zo min mogelijk tot last te zijn. Toch kan het soms zo zijn dat de werkzaamheden overdag plaatsvinden. De wegbeheerder bepaalt zelf welke wegen (tijdelijk) worden afgesloten voor onderhoud en welke weggebruikers gebruik mogen maken van de wegen die worden beheerd. Indien je niet op de weg mag rijden, zul je toch een omweg moeten nemen. Je zult dan later aankomen op je bestemming, maar laat dit de pret niet bederven!

Wat is de maximumsnelheid tijdens wegwerkzaamheden?

Het kan ook zo zijn dat niet de gehele weg is afgesloten en je er nog wel (gedeeltelijk) op kan rijden. Vanwege de gewijzigde verkeerssituatie, wordt dan wel de snelheid verlaagt naar een aanbevolen snelheid zodat wegwerkers veilig hun werk kunnen blijven doen. Voor jouw als weggebruiker is het belangrijk om je aan deze snelheid te houden, om zo voor jezelf ook een veilige situatie te creëren. Houdt de borden hierbij goed in de gaten en volg eventuele aangegeven routes.

Ga voorbereid de weg op

Na het vervelende nieuws op de radio te hebben gehoord, ga dan niet meteen de weg op. Informeer je nog even goed op websites en kijk waar eventuele files en/of verkeersvertragingen zijn. Op de website vanAnaarBeter.nl vindt u meer informatie over wegwerkzaamheden, wegopbrekingen en verkeershinder. Ook de ANWB is een goede. Op de website is al veel te vinden en met de ANWB Onderweg app heeft je altijd de meest actuele informatie bij de hand op je smartphone. Zo weet je het snelst hoe u van A naar B komt. Na je goed geïnformeerd te hebben, kun je vooralsnog de weg op en een leuk dagje weg hebben. Het busje huren is dan niet voor niets geweest.