Huis verbouwen, waar moet je beginnen?

Afhankelijk van het werk dat gedaan moet worden, is het nodig dat je een lijst maakt. Heb je bijvoorbeeld nieuwe kunststof kozijnen nodig, dan heb je daar een goede vakman voor nodig. Een plafond verlagen kun je eventueel zelf, door gebruik te maken van plafond platen. Voor bepaalde klussen heb je absoluut een vakman nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor het laten stuken van muren of het laten plaatsen van nieuwe ramen.

Nieuwe ramen laten plaatsen, hoe gaat dat?

Als je ramen moet laten plaatsen zoek je eerst een paar bedrijven uit, die een offerte voor je maken. Als je ervoor kiest om kunststof kozijnen te laten plaatsen, komt de aannemer de maten opmeten. Je bespreekt verschillende type vensters en je bepaalt de kleur van de kozijnen. Daarna worden de kozijnen besteld en (op maat) gemaakt. Op de dag van plaatsing moet je rekening houden met een vrij ingrijpende verbouwing. De oude ramen worden verwijderd, de venstergaten in de muren voorbereid voor plaatsing van de nieuwe vensters, en de ramen worden geplaatst. Als het om veel kozijnen tegelijkertijd gaat, lopen er ook veel werkmensen door je huis. Dan kan een klus ook meer dan een dag duren. Hou ook rekening met stof en wat geluidsoverlast.

Tussenmuur plaatsen?

Wil je een tussenmuur? Je kunt kiezen uit verschillende materialen. Als je handig bent kun je met een houten frame en gipsplaten zelf een tussenmuur plaatsen. Als je het door een bedrijf laat doen, mag je er vanuit gaan dat een middelgrote tussenmuur plaatsen ongeveer twee werkdagen duurt. Er moet vaak ook nog een deur in worden uitgehangen. Wil je de muur gestuukt hebben dan komt er waarschijnlijk nog een werkdag bij.

Plafond plaatsen?

Je kunt zelf een plafond plaatsen met plafondplaten, maar je moet wel weten hoe je dat aan moet pakken. Als je nooit eerder een plafond geplaatst hebt, vraag dan iemand met ervaring om hulp. Heb je geen zin in veel gedoe, dan kun je een verbouwing het beste uitbesteden aan vakmannen.