Schuifsystemen voor schuifdeuren

Een schuifdeur valt op als een ideale architectonische oplossing voor het verbinden van ruimtes in zowel grote als kleine projecten. Dit deurmodel is niet alleen functioneel, maar draagt ook bij aan de decoratie van een omgeving. Om de schuifdeur perfect te laten functioneren, moet echter gebruik worden gemaakt van kwaliteitsbeslag en -rails. 

In de post van vandaag zullen we het hebben over de keuze van kwaliteitsschuifdeurbeslag. Kijk eens aan!

Hoe werkt een schuifdeur?

De deur wordt bevestigd op schuifdeurbeslagen zoals rails en katrollen, die zichtbaar zijn als op de schuurdeur, of verborgen als op de echte inbouwdeur in een muur. De deur kan worden geïnstalleerd op metselwerk of gipswanden, een ideale oplossing voor projecten die een kamer in tweeën willen delen.

 Naast het observeren van de wand waar de deur wordt geïnstalleerd, is het ook noodzakelijk om de schuifdeurbeslagen te kennen die deel uitmaken van het systeem:

Hardware voor schuifdeur

Rails

Schuifdeuren hebben meestal rechte rails. De keuze van de deurstijl is vooral ingegeven door esthetische redenen. Het is mogelijk om te kiezen voor een intern railsysteem voor een traditionele uitstraling of een extern systeem voor een industriële of rustieke esthetiek. 

In de ingebouwde schuifdeur is het niet mogelijk om de rails van buitenaf te zien. In dit geval worden de katrollen aan de binnenkant van de deur gemonteerd. Bij deuren met een uitsparing is de rail niet aan de andere kant van het blad te zien, omdat deze iets eenvoudiger en goedkoper is. Beide systemen worden vaak gebruikt in woningen en bedrijven en zijn ideaal voor lichtere deuren.

Vloergeleiders

Er zijn vloergeleiders waarbij in de absolute meerderheid van de modellen een vrije ruimte is die een zeker evenwicht van de deur in de koffers mogelijk maakt. Op dit moment zijn er enkele modellen genaamd zero clearance guides, of zonder speling die een stabiliteit geven aan het blad, zeer interessant wanneer het wordt geïnstalleerd in regio’s waar de wind zeer intens is. 

Er is ook de geleiderail, waarbij de rail die over de gehele lengte van de deur op de vloer is geïnstalleerd, dient als geleider voor het systeem. Het is uiteindelijk minder discreet ten opzichte van het eerste alternatief.

Sloten

Het is belangrijk om te analyseren of het nodig is om te vergrendelen en welk model moet worden toegepast als een slot wordt gebruikt.

 Toegang als kast of toilet in een suite maakt niet altijd gebruik van sluizen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het slot om geen conflicten te creëren met de totale opening van de deur, als dit het doel is om soms te bereiken in een deur die volledig in de muur is ingebed.

Deurklinken

Er zijn een veelvoud aan modellen, meer discreet of meer imposant, voor een band- of schelptoepassing.

 Voor toepassingen waarbij de deur moet worden verzonken en er weinig ruimte is voor de gewenste opening, heeft de technische voorkeur voor de schelpkruk, omdat deze de vleugel bij het openen volledig in de spleet laat binnendringen. Er zijn ook handvatten die aan de zijkant van het blad blijven zitten zonder dat dit in conflict komt met het openen/sluiten.

Bron: designlife