Verstopt riool: van oorzaak naar oplossing

Riool verstopt in je keuken, badkamer of toilet? Vervelend, want het gebeurt natuurlijk altijd op een moment dat je er echt geen problemen bij kan hebben. Toch komt het eens in de vijf jaar voor in elk huishouden of bedrijf. Op sommige locaties komt het zelfs jaarlijks voor. Maar hoe ontstaat een verstopping in je riolering en wat kun je eraan doen? Wij vertellen het!

Het riool is verstopt door vet

Dat het riool verstopt kan raken door vet is bij de meeste mensen wel bekend. Toch komt het nog vaak genoeg voor. Wist je dat zelfs kleine hoeveelheden vet, bijvoorbeeld van de dagelijkse afwas, al voor problemen kunnen zorgen? Ook al zal de afvoer er iets langer over doen om echt verstopt te raken… maar het zál gebeuren. Wat je ertegen doet? Verwijder alle resten van bestek, borden of pannen voor je de vaat doet. En giet nooit jus of vet uit de frituurpan leeg in je gootsteen.

Haren blokkeren de afvoer

Het is een veelvoorkomend probleem: haren in wasbakken, douches, baden en gootstenen. Het haar komt in het putje terecht en gaat snel klitten. Bovendien kleeft het snel aan zeepresten vast die ook, onopgelost, in de leiding kunnen zijn blijven steken. De zeep trekt meer haren aan tot er een flinke, nietsontziende haarbal ontstaat. Onze tip? Borstel je haren niet direct boven de wasbak of gootsteen. Een zeefje op de afvoer wil ook helpen om haren en andere resten tegen te houden.

Wat doen tampons en inlegkruisjes in de wc?!

Dat maandverband, inlegkruisjes en tampons niet door het toilet gespoeld mogen worden is helaas nog niet bij iedereen bekend. Als dat toch gebeurt, dan zetten tampons of inlegkruisjes flink uit. Geen wonder dat er niets meer door de afvoer kan nadien. En wat dacht je van vochtige doekjes, luiers, reinigingsdoekjes voor make-up en dergelijke meer? Gooi dit soort producten altijd in de afvalbak, anders moet je met een ontstoppingsveer aan de slag… en niet iedereen weet hoe dit moet.

Riolering verstopt door boomwortels? Het kan, helaas…

In slecht onderhouden leidingen kunnen boomwortels groeien. Tja, dat is de natuur… dat houdt je niet zomaar tegen. Vervelend is het wel, want je kunt niet zien wat jouw toilet, gootsteen of douche blokkeert. Sterker nog, je kunt uren, dagen en weken met een rubberen ontstopper aan de gang zonder iets te bereiken. Helaas valt een verstopping door boomwortels niet op een andere manier te voorkomen dan regelmatig de rioolspecialist te laten komen voor een inspectie.

Verstopt riool door verkeerde aanleg? Ook dit is mogelijk

Een verstopte riolering kan ook ontstaan door de manier waarop het riool is aangelegd. Tja, waar gewerkt wordt kunnen immers ook fouten worden gemaakt. Misschien zijn er buizen geplaatst met verkeerde diameters, waardoor ze niet goed op elkaar aansluiten. Hoe je dit kunt ontdekken? Een rioolspecialist kan altijd een inspectie uitvoeren met een camera. Je hebt dat zó duidelijkheid!

Riool verstopt? Bel de vakman!

Bij een verstopte of zelfs defecte riolering hebben de meeste mensen hulp van een vakman nodig. Die hulp vinden ze als ze naar Rioolprobleemkwijt.nl surfen en daar hun gegevens invullen. Ze vinden dan een vakman uit hun regio. Waarom uit eigen regio? Het heeft als voordeel dat de professional snel ter plekke kan zijn. Daarom: neem vrijblijvend contact op en alles komt goed.