Wat zijn klankschalen?

Klankschalen zijn een soort van metalen kommen die rond zijn en worden al heel erg lang gebruikt in landen als Tibet, China, Nepal en Japan. Ze gebruiken de klankschalen hier niet alleen als kommen om uit te eten, maar ook als een ritueel schaal bij bijvoorbeeld een begrafenis. Daarnaast worden klankschalen ook gebruikt als een instrument om bij te mediteren of om muziek mee te maken.

Een klankschaal wordt gemaakt van diverse soorten metaal en ziet er over het algemeen prachtig uit. Er wordt gezegd dat klankschalen uit de zeven metalen bestaan; zilver, goud, kwik, koper, ijzer, lood en tin. Deze zeven metalen staan dan voor de zichtbare hemellichamen die ons zonnestelsel rijk is.

Hoe werkt een klankschaal?

Een klankschaal wordt aangeslagen met een zogenoemde klopper. Hieruit komt een trilling en een geluid voort. Deze trilling is enorm krachtig en kan snel door het lichaam verplaatst worden, waardoor het resoneert in iedere cel. Je kan het vergelijken met het gooien van een steen in een gladde vijver. De rimpeling die dan ontstaat verplaatst zich vervolgens over het gehele wateroppervlakte.

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. De trilling van de klankschaal zorgt ervoor dat al onze weefsels en organen gemasseerd worden. Dit heeft een rustgevend en harmoniserend effect op ons lichaam en op onze geest.

Wat is een klankschaal meditatie?

Een klankschaal meditatie wordt over het algemeen aangeboden in groepen en wordt ook wel eens een klankreis genoemd. Ze noemen dit zo, omdat deelnemers vaak aangeven dat ze het gevoel hebben dat ze een reis hebben gemaakt. Tijdens een klankmeditatie worden niet alleen klankschalen gebruikt, maar bijvoorbeeld ook een gong of een framedrum.

Ben je op zoek naar verstilling, een diepe ontspanning, harmonie of balans tussen geest en lichaam? Dan zou een klankmeditatie zeker iets voor je kunnen zijn.