5 voordelen van keramische pannen

Het vinden van een nieuwe pan is geen gemakkelijke opgave. Dit komt vooral doordat het aanbod vandaag de dag ontzettend groot is. Zo kun je bijvoorbeeld kookpannen kopen, evenals wokpannen, koekenpannen, braadpannen en grillpannen. Daarnaast worden pannen gemaakt van verschillende materialen. Tijdens jouw zoektocht kom je ongetwijfeld ook keramische pannen tegen. Benieuwd of zo’n pan iets voor jou is? Wij zetten hier 5 voordelen van deze pannen op een rijtje.

 1. Langere levensduur dan veel andere pannen

  Als je een nieuwe pan koopt, wil je hier zo lang mogelijk gebruik van maken. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Zo kunnen niet alle pannen even goed tegen hitte. Gevolg hiervan is dat de bodem sneller krom kan trekken. Zit je hier niet op te wachten? Dan bieden keramische pannen uitkomst. Veel van deze pannen zijn namelijk bestand tegen temperaturen tot 450 graden. Hierdoor gaat een keramische pan een stuk langer mee dan de meeste andere pannen.

  2. Vaak te gebruiken op verschillende warmtebronnen

  We hoeven jou vast niet te vertellen dat je niet alle pannen op iedere warmtebron kunt gebruiken. Kook je op inductie? Dan moet een pan een magnetische bodem hebben. Twijfel je of je je pan op deze warmtebron kunt gebruiken? Dat is niet nodig, want pannen met deze magnetische bodem kun je overigens op verschillende warmtebronnen gebruiken. Zo zijn ze ook geschikt voor gasfornuizen en elektrische en keramische kookplaten. 

  3. Gebruik van olie of boter is niet nodig

  Voor het bereiden van vlees gebruiken veel mensen een koekenpan. Voordat je het vlees gaat bakken, doe je eerst een beetje boter of olie in de pan. Hierdoor voorkom je dat het vlees aanbakt. Als je keramische koekenpannen gebruikt, hoef je hier niet bang voor zijn. Waarom niet? Omdat de keramische laag de binnenkant van zo’n pan een gladde afwerking geeft. Hierdoor bakt de inhoud van de pan niet aan, zelfs niet als je minder olie of boter toevoegt. 

  4. Makkelijk schoon te maken

  Omdat je minder boter of olie toevoegt, denk je mogelijk dat keramische pannen slecht schoon te maken zijn, maar dat is een misvatting. Door de gladde laag bakt er namelijk bijna niets aan in de pan. Hierdoor is een keramische pan binnen een handomdraai weer brandschoon. Zet een keramische pan overigens niet in de vaatwasser.

  5. Optimaal kookresultaat

  Een laatste voordeel van keramische pannen is dat je er een optimaal kookresultaat mee bereikt. Hoe dit komt? Doordat de bodem van zo’n pan niet over zogeheten HOT-spots beschikt, iets wat bij veel andere pannen wel het geval is. Doordat deze plekken ontbreken, wordt de warmte over de pan verdeeld. Hierdoor worden ook de zijkanten van een koekenpan warm. Het gevolg hiervan is dat het eten dat je in de pan bereidt vaak een stuk beter smaakt.

Vrouw In De Keuken Die Voorbereidingen Treft Te Koken