Je afvoer ontstoppen: welke tips kunnen werken?

De riolering verstopt altijd op een moment dat het niet goed uitkomt. Het kan voor veel ongemak zorgen en het is dan ook logisch dat je dit zo snel mogelijk wilt oplossen. Maar het zou natuurlijk nog beter zijn als je een rioolverstopping kunt voorkomen. Om je hierbij te helpen, geven we verschillende tips cadeau. Die komen rechtstreeks van de rioolvakman zelf!

Welke afvoer ontstopper kies je?

Wanneer je een afvoer gaat ontstoppen kun je uit verschillende middelen of materialen kiezen. Bijvoorbeeld huishoudsoda of een rubberen ontstopper. Dan zijn er nog ‘hardere’ middelen, zoals een ontstoppingsveer of vloeibare afvoerontstopper. Wat voor jouw afvoer het beste werkt? Volg dit stappenplan en je komt er snel achter.

Stap 1 – Probeer soda en heet water

Meng een pak huishoudsoda met een liter heet water. Giet dit mengsel beetje bij beetje in de verstopte afvoer. Laat het mengsel een nachtje intrekken en spoel het daarna door met nog een liter heet water. Gaat het niet om resten, maar om een geblokkeerd voorwerp? Dan helpt de soda natuurlijk niet. Trek rubberen handschoenen en probeer het voorwerp zo te verwijderen.

Stap 2 – Pak de rubberen ontstopper

Door de huishoudsoda kunnen de resten in de afvoer al een beetje zijn opgelost. Het is dan een goed idee om een rubberen ontstopper te pakken. Houd het rubber eerst onder de warme kraan om het materiaal soepel te maken. Zet het rubber dan op de verstopte afvoer en beweeg deze op en neer om het vuil naar boven te ‘trekken’.

Stap 3 – Gebruik een ontstoppingsveer, maar… pas op!

Als het ook met de plopper niet gelukt is om de afvoer te ontstoppen, dan kun je met de ontstoppingsveer nog een stapje verder gaan. Maar let op: gebruik de veer alleen als je weet hoe dit werkt! Wie teveel druk uitoefent op de veer kan namelijk leidingen beschadigen.
Waarschuwing: gebruik geen chemische ontstoppers!
Dit is onze ‘tegentip’. Chemische dan wel vloeibare ontstoppers zijn namelijk schadelijk voor je leidingen. Er worden immers chemicaliën ingezet. In het ergste geval kan een middel zelfs door een leiding branden. Lekkages, stankoverlast én nare verstoppingen kunnen dan het gevolg zijn.

Ontstoppen afvoer niet gelukt?

Is het niet gelukt om de afvoer te ontstoppen of laat je het liever direct aan een expert over? Maak dan kennis met de beste vakmannen in de regio Amsterdam: ontstoppingsbedrijf Amsterdam is de naam en die levert alleen experts met een uitgebreide staat van dienst. het enige wat jij hoeft te doen is een afspraak maken, per mail of per telefoon. De riooldeskundige staat je dan zo snel mogelijk bij!